Europa League

Europa league ticketsOndanks dat de Champions League het belangrijkste toernooi is voor clubteams, maakt dat de Europa League niet minder leuk. Er werd voor het eerst voor de bokaal gestreden in 1971, destijds nog de UEFA Cup genoemd. De geschiedenis van de UEFA Cup begon echter al eerder, namelijk in 1955, toen de Jaarbeursstedenbeker werd opgericht. De bedoeling daarvan was een toernooi te spelen met ploegen uit steden die ook handelsbeurzen organiseerden. In 1971 kwam daar dus verandering in. Door veel mensen werd de UEFA Cup ook wel de Europa Cup III genoemd, na de Europa Cup I (het toernooi voor landskampioenen) en de Europa Cup II (het toernooi voor bekerwinnaars). In 1999 werd de Europa Cup II opgeheven en bekerwinnaars deden vanaf dat moment mee aan de UEFA Cup. In 2009 is de UEFA Europa League in de plaats gekomen van de UEFA Cup. Inmiddels begint ook dit toernooi – net als de Champions League – met een groepsfase om vervolgens aan de knock out fase te beginnen. Wie er aan de Europa League mogen deelnemen, wordt bepaald aan de hand van de positie op de UEFA competitie coefficientieranglijst. De nummers 3 uit de groepsfase van de Champions League worden bovendien toegevoegd aan de knock-out fase van de Europa League.

Europa League-tickets

Het bemachtigen van Europa League-tickets is  iets makkelijker dan wanneer je in het bezit van Champions League-tickets wil komen. Wij hebben tips hoe je het beste aan Europa League-tickets kunt komen, maar ook informatie over een reis naar het buitenland voor een Europa League-wedstrijd voor je op een rij gezet.

Europa League-statistieken

Met zes titels is Sevilla de club met het meeste succes in de Europa League. De laatste keer dat de Spaanse club de finale won was in het seizoen 2019/20. Dat succes was vooral te danken aan Nederlander Luuk de Jong. Hij scoorde twee goals in de finale. Atlético, Inter, Juventus en Liverpool wonnen de Europa League allemaal drie keer. Bovengenoemde clubs komen de laatste jaren vooral uit in de Champions League. Feyenoord spant de kroon als het gaat om Nederlandse clubs met de meeste Europa League-titels. Ze wonnen de cup voor het laatst in het seizoen 2001/02. Zowel Ajax als PSV wonnen het op een na belangrijkste toernooi van Europa één keer.

All-time topscoorder van de Europa League is ex-Feyenoorder Hendrik Larsson. Hij scoorde 40 keer. Klaas-Jan Huntelaar staat op de tweede plek met 34 doelpunten. De lijst wordt aangevuld met Morelos, Aduriz, Falcao en Dieter Müller.