Champions League

Champions league ticketsDe door de UEFA georganiseerde Champions League is het belangrijkste voetbaltoernooi in Europa, maar eigenlijk ook daarbuiten. Het toernooi is ontstaan in 1955, toen het nog de Europacup 1 werd genoemd. In het verleden kwalificeerden alleen de kampioenen van alle bij de UEFA aangesloten landen zich. Ieder land vaardigde dus één club uit, waaraan soms de winnaar van de Cup met de Grote Oren van het seizoen daarvoor werd toegevoegd. Via een knock-outsysteem probeerden de clubs de finale te bereiken. Mede ingegeven door de hoge televisie-inkomsten en de toenemende sponsorinkomsten is de opzet inmiddels volledig gewijzigd: eerst door het toevoegen van de groepsfase in 1992, later door het laten deelnemen van niet enkel de landskampioenen. Daarmee is het miljoenenbal – sinds 1992 de UEFA Champions League genoemd – het belangrijkste toernooi op clubniveau geworden.

Champions League-statistieken

In Nederland plaatst op dit moment alleen de landskampioen zich direct voor de Champions League. De nummer 2 probeert zich via een voorronde voor de groepsfase van de Champions League te kwalificeren. Nederlandse clubs spelen in het miljoenenbal tegenwoordig geen grote rol van betekenis meer, enkele incidenten daargelaten. Dat was in het verleden wel anders. Feyenoord won het toernooi in 1970, Ajax in 1971, 1972 en 1973. De Nederlandse clubs domineerden het Europese voetbal aan het begin van de jaren 70 volledig. PSV pakte de cup met de grote oren vervolgens pas weer in 1988. Ajax deed dat in 1995 nog eens dunnetjes over. Ajax is dus de enige Nederlandse club die de “Champions League” heeft weten te winnen.

Real Madrid is de club die het vaakst Europees kampioen is geworden. De club won de grote zilveren beker al 10 keer. AC Milan, Bayern Munchen, Barcelona en Liverpool volgen op gepaste afstand met respectievelijk 7, 5, 4 en 4 overwinningen. Real Madrid is niet de enige Spaanse club die succesvol is geweest in de Champions League. De Spaanse clubs wonnen het belangrijkste toernooi 15 keer. Voor de Italiaanse en Engelse clubs is dat 12 keer. Nederland doet het uitstekend met zes titels en staat daarmee achter Duitsland op de vijfde plaats.

Clarence Seedorf is de meest succesvolle Nederlander in de Champions League. Hij won het toernooi viermaal en deed dat ook nog eens met drie verschillende clubs – Ajax, Real Madrid en AC Milan. Hij blijft daarmee grote Nederlandse spelers, zoals Johan Cruijff, Johan Neeskens en Frank Rijkaard voor. Clarence Seedorf speelde 125 wedstrijden in de Champions League. Hij moet onder andere Iker Casillas (156), Xavi (151) en Giggs (145) voor zich laten.

Champions League-tickets

De Champions League bijwonen en het bemachtigen van Champions League-tickets is voor de voetballiefhebber ook iets magisch, maar niet altijd even makkelijk. De run op Champions League-tickets is enorm, zeker op die van mooie affiches. Hoe zorg je nu dat je op tijd betrouwbare en betaalbare tickets bemachtigd? En als je een Champions League-wedstrijd in het buitenland wil bijwonen, waar moet je dan allemaal op letten?

Wij hebben alles voor je op een rijtje gezet en geven je alle nodige tips & tricks om mooie Champions League-wedstrijden bij te kunnen wonen. Ook geven wij je, naast een overzicht van alle Champions League-wedstrijden, advies bij het boeken van een Champions league-reispakket en vergelijken we betrouwbare adressen voor Champions League-tickets.